Piše: Dora Ivić

Godine 1991. po prvi puta se  spominje izraz Francuski paradoks, a odnosi se na tvrdnju kako su  Francuzi nacija koja značajno manje obolijeva od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na očekivano. Razlog za tu iznenađujuću statistiku je ljubav cijele Francuske prema vinu.

Naime, francuska prehrana se uglavnom bazira na učestalom konzumiraju namirnica koje su u  svom sastavu bogate zasićenim  mastima, primjerice neki sirevi.  Znamo kako prehrana bogata mastima povećava udio kolesterola u krvi, što kasnije može rezultirati pojavom raznih kardiovaskularnih bolesti.  Znam da se očekivano pitate: ”Gdje je u svemu tome vino?”

Vinarske vještine poznavali su još i stari Grci, Egipćani i Mezopotamci, a nije tajna da je vino upotrebljavano i kao narodni lijek. Podrijetlo vinove loze je jugozapadna Azija (Gruzija) odakle se proširila na  Mediteran i središnju Europu. Čak i Svjetska zdravstvena organizacija preporuča čašu vina na dan, ali naravno umjerenost uvijek na prvom mjestu.

Vino u svom sastavu sadrži znatne količine proantocijanidina koji služe u zaštiti krvnih žila, djeluju kao hvatači slobodnih radikala, sudjeluju u zaštiti od sunčevog i radioaktivnog zračenja te imaju čak i antikarijesni agens. Najzdravija vina u ovom kontekstu bi bila crna suha vina jer crna vina u svom sastavu sadrže više antioksidansa u odnosu na bijela.

Zanimljivo je kako uzgajanje vinove loze ima ograničeno zemljopisno područje, ali zapravo cijela Europa kao kontinent ulazi u to područje. Karakteristike vinove loze (te vina kao konačnog produkta) svakako ovise o geografskom položaju i klimatskim uvjetima  gdje se uzgaja, a kasnije su procesi proizvodnje uglavnom jednaki. Kao završni proces kod proizvodnje vina najvažniji ulogu ima čuvanje vina, pa se tako vino najčešće drži u hrastovim bačvama tzv.barrique bačvama gdje dobiva razne mirisne arome.  Za crna vina su to uglavnom karakteristični pikantni mirisi.

Nadam se da ste se danas malo više informirali o vinu jer je ovo naša uvertira u još priča koje vas očekuju na našem portalu. Svakako se nadam da će se na vašem obiteljskom stolu od sada početi nalaziti i boca crnog vina jer na taj način osim pojačavanja okusa hrane i opuštanja, štite vaše srce i barem na trenutak živite kao Francuzi.