Mateja Zvirotić je, kako sama kaže, nostalgična Slavonka koja već devetu godinu živi u Zagrebu. Piše, kuha i fotka za svoj Food & Mood blog koji je ujedno i njezin najdraži osobni projekt. Istinski uživa u dobroj hrani pripremljenoj s puno ljubavi i kreativnosti te i sama voli isprobavati nove sastojke i začine, zakoračiti u egzotične kuhinje, ali i prisjetiti se starih bakinih recepata. Uživa u listanju vintage kuharica, odlasku na buvljake i  DIY projektima. Mašta o tome da jednog dana ima vlastiti organski vrt prepun začinskog bilja, voća i povrća. I psa. Dva barem.
O čemu smo sve pričale u najnovijem gastro intervjuu na portalu, pročitajte u nastavku!
Kako, kada i zašto si se odlučila pokrenuti food blog?

Blog sam pokrenula u veljači prošle godine. Mogu reći da je ideja o vlastitom blogu dugo tinjala u mojoj podsvijesti, ali je nekako trebalo vremena da mi se poslože životni prioriteti. U mnoštvu drugih blogova danas dosta sam se dvoumila oko toga je li internetu potreban još jedan food blog. Ipak, htjela sam stvoriti svoj vlastiti online kutak, mali kreativni projekt kojem mogu dati osobni pečat i putem kojega ću se povezati s ljudima koji uživaju u istim stvarima kao i ja. To mi je zapravo i najvažnije u cijeloj ovoj priči.

Foto: Privatna arhiva

Kakve recepte najčešće dijeliš sa svojim čitateljima?

Svi će vam reći da ako se danas želite istaknuti u brzorastućoj gastroblogerskoj zajednici, trebate naći usku nišu, odnosno specijalizirati se za određenu vrstu prehrane, poput veganske kuhinje, slastica, keto prehrane, tradicionalne kuhinje i sl. Osobno, volim isprobavati različite recepte, od naših tradicionalnih do onih iz francuske, američke ili bliskoistočne kuhinje. Doista uživam u spajanju različitih namirnica i začina i kreiranju novih okusa. Isto tako se vrlo rado volim prisjetiti starih obiteljskih recepata koji mirišu na bezbrižne dane iz djetinjstva.

Generalno, na blogu se za sada može najviše naći recepata za neke jednostavnije slastice. Trudim se da moji recepti imaju nekakav “twist”, a da opet ne budu komplicirani za isprobati.

Što misliš, po čemu se izdvajaš u sve većoj konkurenciji domaćih gastro blogera?

To bi možda bilo bolje pitati naše čitatelje. 🙂  Hranu uvijek doživljavam kroz određene emocije, a to pokušavam i prenijeti onima koji me prate, bilo to kroz tekstove na blogu ili kroz fotografije. Priprema hrane je toliko više od puke potrebe za preživljavanjem: ona priziva naša najljepša sjećanja i emocije i neprestano nas povezuje i zbližava s drugim ljudima. Iako se svi uvijek najviše divimo konačnoj prezentaciji jela na tanjuru, puno je zanimljivih i lijepih trenutaka sadržano u samom procesu pripreme. Kroz fotografiju na blogu želja mi je pokazati što više takvih trenutaka.

U zadnje vrijeme muku mučim što ukusno, brzo i zdravo da ponesem na posao, a da se ne ponavljam. Preporuči mi neko brzinsko jelo s tvog bloga idealno za ručak na poslu!

Been there, done that. Mislim da nas ima jako puno koji imamo isti problem, no i tome se da doskočiti. Ako želiš izbjeći doručak iz pekarnice, onda ti savjetujem da si za vikend lijepo pripremiš moju čokoladnu granolu za koju ti stvarno nije potrebno puno vremena, a odlično funkcionira u kombinaciji s citrusima kojima je sada sezona te svježim jogurtom ili mlijekom. Za ručak mislim da bi uživala u arapskoj salati od bulgura, nara i kelja. Za bogatu i izdašnu salatu koja će vas držati sitima do kraja radnog dana dodajte joj neki izvor proteina (riba, meso, jaja, sir),  kuhane žitarice, maštovit domaći dresing i malo sjemenki po izboru. Kada uvježbate pripremu salate na ovaj način, vjerujte mi da više nikada nećete kolutati očima na njezin spomen. 🙂

Izdvoji po 3 domaća i strana gastro blogera koji su tvoja inspiracija. Možda nam otkriješ nekog novog koga ćemo i mi od danas pratiti. 

Hrabrih, inspirativnih ljudi je doista jako puno pa mi je stvarno teško izdvojiti nekoga posebno. Mogu reći da na domaćoj gastro sceni Sanju Mijac s bloga Domaćica pratim od samog početka, a kada je krajem prošle godine izdala i svoju prvu kuharicu, bila sam sretna kao da je moja! Osim toga, žena na čije fotografije, a osobito tekstove uvijek zastanem skrolajući društvenim mrežama je definitivno Sandra Rončević s bloga O slanom i slatkom. Jedna osobito draga blogerica i fotografkinja iz regije, a slobodno mogu reći i uzor je Sonja Lazukić s bloga Silly World. Sonja na predivan i sebi svojstven način svojim fotografijama i tekstovima zna ispričati priču, a mislim da smo svi kolektivno bili jako sretni kada je prošle godine bila nominirana za Saveur Blog Awards.

 

E sad, što se tiče stranih blogera, tu je izbor inspirativnih ljudi još veći. Ako vas zanima fotografiranje hrane, morate popratiti vrlo uspješan Youtube kanal karizmatične Joanie Simon s bloga The Bite Shot koja food fotografiju ima u malom prstu. Osim nje, jako volim pratiti i rad Andrewa Scrivanija koji fenomenalno fotografira one (ne)očekivane trenutke pri pripremi hrane od kojih vam rastu zazubice te radi odlične close up fotografije hrane. Rachel Korinek s bloga Two Love Studio je, po meni, majstorica minimalizma i vrlo dobro eksperimentira s različitim tipovima osvjetljenja. Osim toga, na svojem IG profilu često daje savjete vezane uz fotografiju i bloganje općenito pa ju se isplati popratiti jer ćete sigurno naučiti nešto novo.

Odaberi omiljeni recept s bloga, objasni zašto je tako i podijeli ga s čitateljima Collagea!

Da znaš da ti nisu laka pitanja.:)  Možda je jedan od najdražih recepata koji često pripremam upravo onaj za zdrave američke palačinke. Brzo su gotove, mekane i sočne i jednom kada ih savladate postat će vam omiljeni vikend doručak. Evo recepta!

Sastojci:

  • 140 g integralnog brašna
  • 2 jaja
  • 250 ml mlaćenice (stepke)
  • 20 g kokosovog ulja (otopljenog i mlakog)
  • 1 žlica meda
  • 1 ravna žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira u prahu
  • 1/3 žličice soli

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, sol, začine i sodu bikarbonu).
  2. U drugoj posudi dobro izmiješajte mlaćenicu, jaja, med i mlako kokosovo ulje. Mokre sastojke dodajte suhima tek toliko da se sjedine. Nemojte previše miješati kako bi vam palačinke ostale meke i puflaste. Pustite da smjesa odstoji oko 15-20 minuta.
  3. Pecite na zagrijanoj tavi na srednje jakoj vatri. S jedne strane pecite do minutu i pol, s druge manje od minute. Slažite ih na hrpicu kako bi vam ostale tople. Poslužite ih s namazom ili preljevom po želji.
Koji su ti blogerski planovi za 2019.?

Blogerskih planova i želja je puno, previše. 🙂 U planu mi je svakako redizajn, optimizacija i modernizacija same web stranice bloga kako bi mojim čitateljima bilo još ljepše i ugodnije čitati moje recepte i kako bi lakše i brže pronalazili sadržaj koji ih zanima. Osim toga, svakako bih voljela pokrenuti jednu rubriku na blogu koja ne bi bila orijentirana na same recepte već možda na savjete o fotografiranju hrane, preporuke dobrih kuharica i/ili filmova, a možda čak i na neke DIY projekte vezane uz to kako napraviti podloge za fotografiranje, savjete gdje pronaći prave propse i sl. Ima tu još nekih tema koje bih voljela obrađivati, no ne smijem vam sve odmah otkriti! Pratite me na društvenim mrežama i sve ćete saznati na vrijeme. 😉