Piše: Paula Marasović

Protekla 2016. godina obilježena je s mnogo uspješno održanih filmskih festivala, među najpoznatijima su Dani hrvatskog filma, Zagreb Film Festival, ZagrebDox, Motovun Film Festival, Pulski filmski festival, Libertas film festival, Animafest Zagreb, te ostali festivali i audiovizualne manifestacije koje su iznjedrile niz zapaženih i nagrađivanih naslova. U nastavku pročitajte koji su filmovi obilježili 2016., a ovaj kratki prikaz sastavili smo sa željom da, ukoliko ste propustili neke od naslova, dobijete ideju što gledati dok čekate nova izdanja ovih sjajnih festivala!

Zagreb film festival izbrojao je svoje 14. održavanje u studenom na uobičajenim gradskim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU i dr.) u trajanju od 9 dana. Prikazano je više od 100 filmova i podijeljeno 6 nagrada. Nagradu za najbolji dugometražni film festivala, kojemu se dodjeljuju Zlatna kolica, dobio je egipatski film ˝Sukob˝ Mohameda Diaba. Posebna priznanja u toj kategoriji dodijeljena su izraelskom filmu ˝Dva svijeta˝ Maysaloun Hamoud i Hani Jušić za svoj prvijenac ˝Ne gledaj mi u pijat˝. Film se bavi jednom šibenskom obitelji koja živi u tijesnom stanu u socijalističkoj novogradnji. Ova suvremena obiteljska crnohumorna drama s dozom hiperrealizma, uklapa se u mnoga događanja u svjetskom filmu. To i mnogo više što nudi ovaj film je, osim žirija na ZFF-u, prepoznao i žiri na 73. Venecijanskom filmskom festivalu, te je mlada redateljica nagrađena nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film. Zlatna kolica u kategoriji kratkometražnog filma osvojio je britanski film ‘Balkon’ Tobyja Fell-Holdena.

U gradu Velog Jože, Motovunu, održan je 19. filmski festival na kojem su prikazani najbolji strani i domaći filmovi. Jedan od filmskih ˝bisera˝ i jedan od vrhunaca prošlogodišnjeg festivala bio je argentinski film ˝˝Klan˝ redatelja Pabla Trapera. Baziran je na istinitoj priči o najozloglašenijoj argentinskoj obitelji koja, pod velom tajni, otima bogataša skrivajući ih u vlastitoj kupaonici. Film je osvojio brojne nagrade na festivalima u Torontu i Veneciji.

Jedna od naših preporuka s motovunskog festivala je  i ˝Dobra žena˝, redateljski prvijenac jedne od najpoznatijih glumica postjugoslavenskih prostora Mirjane Karanović, a nastao je u hrvatskoj produkciji te je nagrađen na 63. Pulskom film festivalu.

Festival u Puli jedan je od najposjećenijih kulturnih manifestacija, a prošlogodišnji pobjednik ovog festivalskog uživanja pod zvijezdama je film Zrinka Ogreste ˝S one strane˝ nagrađen sa 8 nagrada. ˝S one strane˝ je do sada nagrađen na festivalima u Berlinu, Beogradu, Puli, Nišu, Zadru i Mostaru. Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu Lazar, redatelja Svetozara Ristovskog  s prosječnom ocjenom 4,89.

Nagrađivani su bili i dokumentarni filmovi. Veliki pečat za najbolji  dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji na 12. ZagrebDox-u, osvojio je “Pjesnik na poslovnom putu” redatelja Ju Anqija, a Veliki pečat za najbolji film u regionalnoj konkurenciji “4.7” redatelja Đure Gavrana. Dokumentarni film ˝Nešto o životu˝ redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Nagradu publike 25. Dana hrvatskog filma, a ˝Dum spiro spero˝ Pere Kvesića najbolji je srednjemetražni dokumentarac 57. Festival dei Popoli. Za najbolji dokumentarni film 2016. godine je priča o Amy Winehouse koji je i nagrađem Oscarom. Dokumentarce s Doxa često možete gledati i u Dokukinu KIC.

Na prošlogodišnjem 26. Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafest Zagreb, nakon prikazanih više od 300 animiranih filmova, pažnju i nagrade dobili su dva animirana filma. Britanski film ˝Kraj igre˝ Phila Mulloya, osvojio je Grand Prix u konkurenciji kratkometražnog filma Animafesta. Prema riječima žirija pobjednički film odlikuje se filmskom vještinom i hrabrim korištenjima filmskih sličica. Najboljim dugometražnim filmom proglašena je ˝Čarobna planina˝ rumunjske redateljice Ance Damian, film je spoj raznih stilova i animacija.

Godina brzo prođe i ne stignu se pogledati svi ti hvaljeni i nagrađivani naslovi, ali zato Kino Tuškanac ima odlično rješenje za sve nas koji malo kasnimo, pa je u udobnim dvoranama kina moguće do 30.01.2017. pogledati neke od istaknutih filmova koji su se prikazivali na prošlogodišnjim domaćim i stranim festivalima. Pod nazivom Propustili ste – pogledajte u Tuškancu nudi se nekoliko filmova, među njima i ˝Glasnije od bombi˝ (Louder Than Bombs) film jednog od najhvaljenijih europskih indie norveškog redatelja Joachima Triera. Film je prikazan i na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu na kojem se natjecao za Zlatnu palmu. Ova intimna drama bavi se delikatnom temom boli poslije gubitka voljene osobe i ocu koji se u tom tužnom periodu života ponovno pokušava zbližiti sa svojim sinovima. Na programu su još i must-see filmovi “Café Society” Woodyja Allena te “Julieta”  Pedra Almodóvara.

Dok svi mi filmofili nestrpljivo iščekivamo nova izdanja filmskih festivala diljem Hrvatske, dajemo ideju za ove hladne zimske noći: okupite ekipu, spremite kokice, udobno se smjestite i pogledajte neke od prikazanih i/ili nagrađivanih filmova na prošlogodišnjim festivalima  i stvorite sami svoj festivalski ugođaj, čekajući onaj pravi, na velikim platnima.