Piše: Paula Marasović

Knjiga ili film mnogima predstavljaju najbolji način opuštanja. Dok će neki tražiti utjehu u prostranstvima novih svjetova listajući stranice omiljene knjige, drugi će ˝napuniti baterije˝ gledajući  omiljeni film. A kad se još s filmom sljubi hrana zvuči kao dobitna kombinacija. Stoga, najavljujemo vam dva festivala za knjigu i film: Zagreb Book Festival i novopečeni Fino Film festival, za sve ljubitelje književnosti i filmske gastronomije.

Zagreb Book Festival godišnja je manifestacija koja promiče čitanje, pisanje i književnu komunikaciju čineći ih zabavnim i pristupačnim, a sve u svrhu približavanja kulture javnosti.
Festival je, prije svega, zamišljen kao mjesto susreta ljudi sličnih interesa i vrijednosti, koji  u ovom modernom svijetu komunikacije putem digitalnih platformi posežu za knjigom, opipljivim izvorom znanja, novih ideja i svjetova, perspektiva i interesa.

Foto: službena stranica festivala

Kao međunarodni književni festival usko surađuju s veleposlanstvima te tijelima zaduženima za promoviranje književnosti kao što su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Austrijski kulturni forum, Taduki, Norla, Nederlands Letterenfonds, Poetry Ireland, Swedish Arts Council i drugi. Stoga, svake godine Festival predstavlja drugu zemlju kao partnera, a ove godine to je Austrija.

Za vrijeme trajanja festivala, od 22. do 28. svibnja, u Muzeju za umjetnost i obrt, kroz mnoge renomirane domaće i strane goste, odnosno književnike, novinare, povjesničare, ekonomiste i glazbenike održat će se opsežan program, gdje će publika uživati u razgovorima s autorima i europskim intelektualcima, suvremenim filmskim projekcijama i u živom glazbenom programu.

U zagrebačkom art kinu Kaptol Boutique Cinema od 25. svibnja započinje Fino Film festival, novi filmski festival koji sjedinjuje kino i gastronomiju.  Na velikim platnima kina, kroz četiri dana, prikazivat će se filmovi o  uglednim masterchefovima i kulinarskim entuzijastima. A prije samih filmskih projekcija, uz kupnju ulaznice, moći će se uživati u besplatnim kulinarskim delicijama u prostoru kina, a koje prate temu dana.

Foto: službeni Facebook festivala

Svaki dan nosi svoju temu i uz to ukusne specijalitete prije projekcija. Tema dana otvorenja bit će kineska gastronomija, pa će tako sve posjetitelje na otvorenju dočekati spring rolice, dumplingsi i ostalim fini zalogajčići.
U suradnji s Konfucijevim institutom u Zagrebu očekuje nas radionica kaligrafije, a festival će ugostiti i jednog zmaja te ženu zmajskog glazbenog talenta.
Na filmskom meniju prikazivat će se slijedeći filmovi: Mravi na škampu: Noma u Tokyju (Ants on a Shrimp), Priča o Sakeu (Kampai! For the love of sake), Sergio Herman: Savršeno!, Sushi na meksički način (East side Sushi), Teatar života (Theater of life), Oluja na tanjurima (Cook up a storm), Uživanje u kavi (Cup of culture).

Pozovite prijatelje i podržite, u što većem broju, ove zanimljive kulturne manifestacije!