Piše: Tea Mihanović

Proteklog smo vikenda na zagrebačkom Gornjem gradu imali priliku uživati u jedinstvenoj izložbi. Festival svjetla privukao je mnogobrojne posjetitelje, ali i velik broj turista, što ne čudi s obzirom na to da je ovaj svjetlosni spektakl osmišljen upravo s ciljem da privuče goste u manje popularnim mjesecima. Impresivni vizuali bili su raspoređeni na nekoliko lokacija, a sve to uz dramatičnu glazbenu pozadinu.

Fotografije: Tea Mihanović

Prva od sedam lokacija koje izložba obuhvaća je kula Lotrščak koja se isticala kao pozivnica na događaj zbog laserske projekcije uočljive iz svih dijelova Zagreba. Atmosfera dobrodošlice stvorena je u Tomićevoj ulici gdje su uz uspinjaču, duž stepenica bile raspoređene raznobojne „Kugle u slapu“.

Proljetna bajka započinje po ulasku u tunel Grič koji je oživio postavljanjem „Čarobne šume“. Dolazak novog godišnjeg doba prikazan je dinamičnim projekcijama ponovnog buđenja prirode, a poseban doživljaj je stvarala kombinacija zvukova šume i klasičnih instrumenata.

Mjesto održavanja 3D prikaza bio je Jezuitski trg gdje su motivi proljeća obojili stare gornjogradske zgrade. S druge strane, potpuno novi doživljaj svjetlosti i prostora pružio je neobičan tunel „Twisted“ postavljen na Vranicanijevu poljanu.

„Klopka“ postavljena u galeriju Klovićevi dvori izazvala je velik interes. Naime, u njoj su se posjetitelji mogli okušati u izazovu prolaska kroz laserski labirint, a za svaki uspješan izlazak iz prostorije bili su nagrađeni. Na izlazu iz galerije, točnije na platou Gradec, iznenadila nas je „Laserska priča“ popraćena elektronskom glazbom s pogledom na simbol grada Zagreba.

Ako ste propustili ovaj audiovizualni spektakl, zabilježite ga kao događaj vrijedan pažnje. Naime, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i tvrtka Lumigea žele da projekt zaživi i postane jedna od atrakcija svake godine, po uzoru na veće europske gradove. Sudeći prema posjećenosti izložbe proteklog vikenda, nema sumnje da će organizatori uspjeti u svom naumu.