Grad u kojem je najviše vrednovana sloboda, što se i danas vidi po natpisu Libertas na zastavi grada Dubrovnika te čija je uredba o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova bila prva zabrana ropstva u Europi, danas je jedan od najljepših i najpopularnijih gradova Sredozemlja. Najpoznatijom ulicom u Hrvatskoj, Stradunom i gradskim zidinama u sezoni prošeta nekoliko desetaka tisuća turista kako bi vidjeli gdje se snimala serija ˝Game of Thrones˝.
U grad kojeg je irski dramatičar George Bernard Shaw nazvao rajem na zemlji vodi nas Dubrovčanka Mia Milošević koja nam je iznijela prijedloge opcija što sve možete iskusiti u Dubrovniku kroz 24 sata. Donosimo vam lokalne tajne kako najbolje iskoristiti vrijeme u Dubrovniku.

Foto: Pola Križevac

PRIJEPODNE:
U kojem restoranu bi preporučila doručak za početak dana?

Ujutro kada se dođe u Dubrovnik preporučila bih tri opcije za doručak s lijepim pogledom na grad, restoran Posat koji se nalazi na Pilama i ima pogled na tvrđavu Lovrijenac i zidine, restoran Dubravka koji također ima pogled na tvrđavu Lovrijenac i na zidine te restoran hotela The Pucić Palace koji se nalazi u starom gradu te je što se tiče ambijenta, usluge i hrane jedan od meni osobno boljih restorana u Dubrovniku.

Što je najbolje za vidjeti ujutro u gradu dok nisu velike gužve?

Ujutro je u Dubrovniku najbolje izbjeći Stradun i centar starog grada jer tada u starom gradu ima od tri do pet tisuća ljudi koji su došli s kruzerima te čine veliku gužvu. Za istraživanje i uživanje u Dubrovniku, u starom gradu, preporučila bih razgledavanje zidina od osam do deset ujutro ili od pet poslijepodne.

Također bih preporučila odlazak rano ujutro sa žičarom na Srđ gdje se uz predivan pogled na Dubrovnik i stari grad može vidjeti i ratni muzej. Na Srđu se pruža pogled Dubrovnika na dlanu. Ondje se može pronaći i restoran Panorama u kojem se može doručkovati i popiti piće.

PODNE:
Koji restoran s lokalnim specijalitetima bi preporučila za idealan ručak?

Za idealan ručak bih ljubiteljima ribljih specijaliteta preporučila restoran Proto koji se nalazi u Širokoj ulici u starom gradu gdje se mogu osjetiti čari Dubrovnika, užurbanost turista s jedne strane te flegmatičnost konobara i stanovnika grada s druge strane. Proto je prepoznatljiv po isključivo ribljim specijalitetima. Svi sastojci su svježi jer na dnevnoj bazi nabavljaju svježu ribu i ostale svježe sastojke. Druga opcija bi bio riblji restoran Lokanda Peskarija koji se nalazi na Porporeli u starom gradu, a njegovu posebnost čini posluživanje hrane u malim starinskim posudicama. Ondje gosti čekaju u redu i izmjenjuju se. U restoranu se pruža pogled na staru luku, zidine i na drugi dio Dubrovnika prema Pločama i hotelu Excelsior.

POSLIJEPODNE:
Prilikom istraživanja grada za koje lokacije bi rekla da se ne smiju propustiti? Koje znamenitosti se moraju posjetiti?

Ljubitelji povijesti nakon ručka mogu obići muzeje od kojih bih preporučila da se posjeti Ljekarna Male braće koja je smještena u franjevačkom samostanu na Stradunu te je ujedno jedna od najstarijih ljekarni na svijetu, a neprekidno radi od 1317. godine.

Gradske zidine treba posjetiti od osam do deset ujutro ili tek kasnije poslijepodne zbog velikih vrućina. Posebnost zidina je ta što su duge 1940 metara, visoke 25 metara, građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane te imaju pet izlaza i ne moraju se prijeći cijele zidine. Tijekom šetnje zidinama treba posjetiti Minčetu i vidjeti u kuli mjesto s kojeg se branilo. Dubrovnik je poznat po tom kamenu i vidikovcima sa svih tih mjesta.

U šetnji zidinama se može sjesti u Buža bar i osvježiti se osvježavajućim pićima. Ne smije se propustiti tvrđava Lovrijenac koja je uključena u kartu za zidine. Za posjetiti Lovrijenac se ide kroz Pile preko Bokšićevog parka. Tvrđava Lovrijenac je bila najviši centar obrane i ondje se mogu vidjeti stari topovi i osjetiti dah prošlosti.

Putem kojim se ide na Lovrijenac se može svratiti u Dodo beach bar. U tom malom baru se može sjesti na ljuljačku, uživati u pogledu na more i Lovrijenac, ispijati koktele ili pojesti sendvič. Ondje nikad nije vruće jer uvijek ima vjetra te je idealan bar u starom gradu za opustiti se.

Gdje se mogu pronaći unikatni dubrovački suveniri?

Konavoski nakit je simbol Dubrovnika, a unikatni suveniri od konavoskog veza se mogu pronaći u AR atelieru akademske slikarice Antonije Rusković Radonić. Moja baka je jedina osoba u Konavlima koja još uvijek tka na tkalačkom stanu te sve što ona proizvede od konavoskog veza se može pronaći u AR atelieru. Turisti u Dubrovniku najviše vole kupovati koralje koji se mogu pronaći u Coral Concept Store Dubrovnik na Stradunu u čijoj radnji turisti mogu i gledati kako se izrađuje nakit.

Postoji priča da je jedan dio tih koralja iz Jadranskog mora zbog čega ih turisti rado kupuju. Svaki komad nakita je unikatan i ručno izrađen od pažljivo biranih materijala.

VEČER:
Koji restoran s posebnim pogledom na grad bi izdvojila za idealan završetak večeri?

Restoran Posat je poseban jer nije smješten na Stradunu, niti u centru, nego na Pilama, na ulazu u stari grad. Njegovu posebnost čine pogled na zidine i more. Vlasnik restorana je ujedno i chef kuhinje, čija jela predstavljaju autentičnu mediteransku kuhinju. Restoran Nautika je navečer poseban zbog jedinstvenog pogleda na more i tvrđave Lovrijenac i Bokar, nalazi se na Pilama, na samom ulazu u staru gradsku jezgru. Časopis Condé Nast Traveller proglasio je mediteranski restoran Nautika 2008. godine šestim najromantičnijim restoranom na svijetu.

Gdje bi se navečer trebali zaputiti i vidjeti ono što još nismo vidjeli tijekom dana?

Lapad je u zadnjih godinu dana procvao otvorenjem Sunset beacha koji je postao savršeno mjesto u Dubrovniku gdje se može sjesti uz more ili se okupati te uživati u koktelima koji su pristupačnih cijena.

U Uvali se treba posjetiti i hotel More koji je jedan od najposebnijih hotela jer ima Cave bar, gdje možete sjesti i popiti piće u špilji. Sjediti u špilji je poseban doživljaj, iskustvo koje nećete zaboraviti. Cijene su iznimno pristupačne za građane i turiste za hotel od 5 zvjezdica. Turisti sada otkrivaju Uvalu Lapad te ona navečer vječito vrvi ljudima.

Na Stradunu se nalazi najpoznatija slastičarna u Dubrovniku, Dolce Vita, u koju se moraju doći probati sladoled i palačinke. Lokalci i turisti obožavaju tu slastičarnu te se često mora čekati u redu za prazan stol pa se gosti stalno izmjenjuju.

Kakvu ponudu noćnih klubova ima Dubrovnik?

Dubrovnik nema veliku ponudu noćnog života. Novo mjesto dobre zabave je na Stradunu, ispred crkve svetog Vlaha i u kafiću La Bodega. Ispred same crkve je pozornica gdje zajedno sviraju saksofonist i dj što čini uistinu poseban doživljaj kada se spoje glazba i reflektori koji osvjetljuju crkvu. Ondje zabava traje do 2 ujutro nakon čega se izlazak nastavlja u Revelinu.

Revelin je strancima posebno zanimljiv jer je to noćni klub u unutrašnjosti kule koja je nekad služila za obranu grada. Lokalci ljeti uglavnom ne idu u Revelin jer su ulaz i piće jako skupi. U zadnje vrijeme su u Dubrovniku postali jako popularni beer barovi i pubovi, kojih ima 3 – 4 samo u centru starog grada, od kojih bih izdvojila Gaffe i Karaku. Stariji ljudi vole sjesti u Festival, koji se nalazi na početku Straduna kada se ulazi s Pila, to je i restoran i kafić gdje svaku večer svira klavijaturist. Također bih preporučila Buzz Bar u ulici poviše Straduna, ulica s lijeve strane, koji ima preko 50 vrsta piva.