Već neko vrijeme mediji nagađaju kakvu će reakciju na javnost ostaviti dokumentarac ”Diana: In Her Own Words” koji sadrži nikad objavljene intervjue koje je Diana 1991. godina dala u palači Kensington. Intervjue je na kasete snimao Dianin blisku prijatelj u ime novinara Andrewa Mortona, a nama su postali dostupni ove godine  kada se obilježava 20. obljetnica smrti neprežaljene princeze. Ti tajni intervjui svojevrstan su pogled na Dianin brak s Charlesom ispričan iz njezine perspektive, a istina je nažalost još šokantnija nego što je cijeli svijet mislio.

National Geographic Documentary Films otkriva Dianine misli i osjećaje tog specifičnog razdoblja njezina života, predstavljajući jednu stranu te složene priče – njezinu stranu. Sve govori Diana, ali bez klasične forme intervjua, a većina ovih snimki nikada nije objavljena.

Specijal National Geographica “Diana: Njezinim riječima” spaja arhivske videosnimke i fotografije s ovim audiosnimkama te je djelo najnovije produkcije National Geographic Documentary Filmsa.

Dianu su prozvali Princezom naroda, a malo je javnih osoba koje su i danas toliko voljene i poštovane kao ona. U trenutku kada je ova sramežljiva odgajateljica u vrtiću zapela za oko bogatom prijestolonasljedniku – princu Charlesu, moderna ikona je rođena.

Uz mnoštvo detalja, princeza Diana govori o svome životu opisujući okolnosti u kojima se nalazila 1991. godine. Potpuno iskreno i otvoreno iznosi detalje svoje priče koja započinje nesretnim djetinjstvom, pa sve do upoznavanja s princom Charlesom kada je imala samo 16 godina. Tada počinje dramatična priča mlade žene koja se potpuno nenadano zatekla na svjetskoj pozornici. Uz veliki interes novinara i nacije koja je bila očarana romansom (naizgled) iz bajke, Diana je bila potpuno nespremna za slavu koju je stekla.

Priča o Diani

Cijela priča o Diani kakvu mi danas znamo započela je 1977. kada je u njezinom rodnom kraju Antropu odsjeo (tada) šarmantni Charles. Diana navodi kako je njezina sestra Sarah  bila  toliko opčinjena s Chalesom da je neprestano zahtjevala njegovu pažnju, dok se Diana ipak  više voljela držati po strani. Za sebe iz tog razdoblja kaže:

Bila sam debeljuškasta, neprofinjena i nenašminkana dama, ali bila sam glasna i sviđalo mu se to.

Jednom prilikom Charles joj je prišao i zamolio je da mu pokaže zanimljiva mjesta iz njezinog kraja, a ona je bila toliko opčinjena idejom kako njoj od samo 16 godina princ od Walesa pridaje toliko pažnje jer joj nije bilo jasno zašto bi se nekome uopće sviđala. To je bilo to i tijekom sljedeće dvije godine između njih se ništa nije događalo. U međuvremenu Charles se više viđao sa Sarah, kojoj je polako postajalo jasno kako bi sve moglo prevagnuti u Dianinu korist, kad je Diana dobila poziv od Charlesa da prisustvuje proslavi njegovog 30.rođendana.

Fotografije: Pinterest

Priča dobiva nastavak kada je u srpnju 1980. Diana dobila poziv od obiteljskog prijatelja Philipa de Passa  da odsjedne kod njegove obitelji jer dolazi i  princ od Walesa te je potreban netko mlad tko bi ga zabavio. Tih par dana na imanju de Passovih bili su prijelomni za Dianinu budućnost. Charles bi je skoro svaki dan pozvao šetnju ili na roštilj i to je za nju sve djelovalo divno. Njihova veza se počela razvijati svojim tijekom te su zajedničko vrijeme najčešće provodili u prirodi, a upravo prilikom jednog takvog izleta po prvi put su ih uhvatili novinari. Kada se vratila u London, Dianu je ispred njezinog stana već opkolila gomila novinara i  počela su suluda pitanja postoji li mogućnost da će  uskoro doći do objave zaruka.

 

Ipak, par se nakon nekog vremena doista i zaručio, a njezino prvo pojavljivanje na važnom događaju kao zaručnice princa od Walesa za Dianu je završilo vrlo ružno je bila žrtva negativnih komentara vezanih za njezin izbor odjeće (čak i od samog Charlesa). Naime, Diana je izabrala običnu crnu haljinu s rukavima spuštenim preko ramena, a na to joj je Charles prigovorio kako članovi njegove obitelji tako nešto nose samo u prigodama kada su u žalosti. 

Zanimljivo je kako je Diana bila svjesna odnosa između Camille i Charlesa još i prije vjenčanja, pa je tako izjavila kako je za vrijeme hoda prema oltaru na vlastitom vjenčanju jasno vidjela Camillu koja je bila tamo zajedno sa svojim sinom. Već tada bolovala je od bulimije,a za vrijeme medenog mjeseca posebno je bila u emocionalnom rasulu jer je kod Charlesa pronašla  broš s dva C na sebi i odmah je znala tko mu je to poklonio. Vjerojatno je kulminacija njezine ljubomore prema Camilli bila kad je čula Charlesa kako je rekao na telefon ”Uvijek ću te voljeti!”,  a poslije toga slijedila je cijela serija svađa. Unatoč nesretnom početku braka, stanje se malo popravilo kada je zatrudnjela s Williamom. Radovala se toj početnoj trudničkoj fazi, ali jednom prilikom za vrijeme žustre svađe s Charlesom osjećala se tako loše da se sama bacila niz stepenice, što je kasnije u medijima prikazano nesretnim slučajem.

Nakon Willovog rođenja mlada obitelj odlučila je živjeti tipičnim život, međutim koliko god se Charles trudio ipak nije uspijevao jer ga nitko nikada tome nije učio. Diana naglašava kako je Williamovo krštenje za nju bio izuzetno stresan događaj jer je nitko ne nije uopće pitao o potrebama  Williama kao djeteta, recimo kada je njegovo idealno vrijeme za spavanja, a kao uspomenu na cijeli događaj Diana ima cijeli niz slika na kojima su kraljica Elizabeta i kraljica Majka s njezinim djetetom. Ni dolazak drugog djeteta nije popravio odnos između supružnika, iako je Harry bio prisniji s ocem nego William. Poslije cijelog niza nesretnih događaja ipak je došlo do razvoda koji je privukao pažnju cijele javnosti, a Diana ističe kako je za njezino samopouzdanje ključan bio trenutak promjene njezine frizure na kratko, što ju je značajno ojačalo u mentalnom pogledu.

 

Dianina prisutnost i danas

Ipak je bila sretnija te ponosno podignute glave onda kad nije nosila krunu koja se vjerojatno sastojala od dragulja neprocjenjive vrijednosti, ali veću radost od nošenja te krune Diana je osjećala za vrijeme posjete najnapuštenijih dijelova svijeta.  Danas je još uvijek snažno prisutna aura te žene, a najvažniji razlozi za to su ovi:

  • Razbila je mit star 1000 godina kako je najveća sreća udaja za princa
  • Charles i Camilla se jesu  na kraju vjenčali, ali do kraja života neće biti u mogućnosti  izbjegavati Dianin lik koje je još uvijek sveprisutan
  • Javno je progovorila o svojim problemima s bulimijom i tako nam svima pokazala koliko su informacije koje mediji dobivaju krivo plasirane, ali i da je ovaj jednostavan život kojeg živi većina nas ponekad uistinu neprocjenjiv

Za mene osobno, Dianin najveći doprinos je taj što je inspiracija i  motivacija i današnjim djevojakama, na koje su trag ostavile same  fotografije i snimci nesretne princeze, stoga mogu zamisliti suze i  bol milijuna (koji su njezin život pratilli svakodnevno) tog 31.kolovoza 1997. kada je cijeli svijet utihnuo njoj u čast, a kraljevska obitelj praveći se kako se zapravo ništa ne događa, na kraju je popustila pod pritiskom javnosti i progovorila o Diani.

 

Iako je bila tiha i sramežljiva te energiju za promjenu svijeta koristila na tadašnje situacije, vjerojatno nije niti slutila koliko će njezina iskrenost i javno progovaranja o sebi i Charlesu postati važno budućim generacijama. Vjerojatno je najdirljiviji trenutak u kojem se snažno osjeća Dianina prisutnost i danas ova fotografija njezinog sina Williama koji je rekao kako je pružio ruku u zrak, pozdravio svoju majku i rekao joj da je stigao njezin unuk!

Fotografije: Pinterest/Getty images