Piše: Barbara Grgić

Jutro je. Devet i trideset. Za neke već dan, a ja sam u kuhinji i nestalo mi je apsolutno svega jestivoga osim brašna, šećera, mlijeka jaja i vode. Što ću s tim napraviti, kad ništa ne znam? Ne znam ni kajganu napraviti. Odlučim upaliti laptop i pronaći kakve video instrukcije kako bih si mogla na brzinu nešto spremiti kako ne bih umrla od gladi. I naletim na Cukar. Gastro blog. I recept za palačinke. Doduše, bilo je u njemu sastojaka koje ja ne znam ni pročitati, ali zato je i bilo ovih osnovnih koje sam ja imala na svojim policama. I napravim ja palačinke. I ne umrem od gladi. Kao znak zahvale, odlučim još malo istražiti po blogu i saznam da ni autorica u početku nije znala ispeći ni jaje. Možda i ja jednom postanem profić. Samo se šalim. Znam da neću. Ako ste i vi jedni od potpunih amatera u kuhinji, preporučujem vam ovaj blog, a evo tko je osoba koja me spasila od gladi.

U kratkim crtama: tko je blogerica koja je spasila novinarku od gladi svojim receptom za palačinke?

Ja sam Andrea Cukrov, gastro blogerica, zaljubljenica u hranu i gastronomski entuzijast.
Blog Cukar  pišem gotovo devet godina. Osim što volim kuhati i eksperimentirati s novim namirnicama, bavim se i fotografiranjem i stiliziranjem hrane. U stvarnom životu sam diplomirana arheologinja i bavim se zaštitom kulturne baštine.

Brownie sa šumskim voćem, sve fotografije: Cukar – Hrana i priče

Naslovno pitanje na Vašoj stranici glasi: Kako je netko tko nije znao ispeći jaje počeo pisati kulinarski blog? Koji je odgovor na to pitanje, budući da se i sama mučim s istim? 

Kod mene se to dogodilo vrlo spontano. Nisam planirala naučiti kuhati niti mi je kuhanje bilo u  fokusu, ali nakon završenog fakulteta sam shvatila da ne mogu jesti samo gotovu hranu i pekarske proizvode pa sam počela istraživati jednostavne recepte online. Tada sam tražila zbilja najosnovnije stvari koje svaki početnik može skuhati. Istraživanje mi je otvorilo divan svijet novih nepoznatih namirnica i jela pa sam skupljala sve više hrabrosti i malo-pomalo počela kuhati složenija jela. Volim pred sebe staviti izazove pa sam se tako vrlo brzo počela hvatati u koštac sa zahtjevnim receptima i tehnikama te je prava ljubav rođena.

Može li odrasli kulinarski amater postati profesionalac ?

Svakako može. Postoje mnoge lijepe i pozitivne priče o ljudima koji su u odrasloj dobi potpuno preokrenuli svoje živote te se posvetili onome što zbilja vole te od toga napravili uspješne poslove. U našoj gastroblogosferi ima nekoliko lijepih primjera kvalitetnih blogera koji su i svoj profesionalni put našli u restoranskim kuhinjama i slastičarnicama.

Nigerijski grah

Imate li kakvu anegdotu vezanu uz same početke kuhanja? Na primjer, prvi put kad sam išla kuhati, stavila sam tjesteninu u hladnu vodu i došla nakon 20ak minuta i možete misliti što sam zatekla i koliko sam se najela.

Srećom nisam imala velikih katastrofa iako mi se male nezgode događaju i dan danas. Zapalila sam i ja svoj dio karamela, pretukla sam slatka vrhnja, presolila juhe… Radila sam (i radim povremeno) sve one greške koje svi radimo kada nismo usredotočeni.

Što ste kuhali u samim počecima?

Najviše tjesteninu u raznim umacima, bilo povrtnim bilo mesnim. Onda sam lagano krenula na meso i ribu. Što se deserata tiče najviše sam pekla muffine jer su u slastičarskom smislu vrlo nezahtjevan kolač i idealni su za početnike jer ostavljaju dosta prostora za kreativnu nadogradnju.

Cupcakes s limunom i kokosom

Koje je Vaše omiljeno jelo?

Dobar komad mesa poput bifteka je uvijek moj prvi izbor. Biftek naravno mora biti i dobro ispečen, medium rare je moj odabir. Kad imam takvo kvalitetno meso, ne trebam više ništa. Možda komadić prepečenog kruha i maslaca sa začinskim biljem. Osim bifteka, obožavam tjestenine i rižota u svim oblicima.

Imate li tajni sastojak koji je neizbježan u Vašim jelima? 

Prstohvat soli u slatkim jelima, dimljena paprika u slanim. Sol naglašava arome čokolade, balansira slatkoću u desertu i pojačava sve okuse. Dimljena paprika slanim jelima daje notu dima kojoj rijetko tko može odoljeti.

Koji su vaši kulinarski uzori? Čije vještine poželite imati?

Ne mogu reći da imam kulinarske uzore, ali jako volim pogledati i pročitati sve što stvara Anthony Bourdain, a recepte volim isprobati od Jamieja Olivera, Nigelle Lawson, Nigela Slatera

Uživate li baš svaki put kad kročite u kuhinju ili to ponekad shvaćate kao obavezu?
Ma naravno da je i kuhanje ponekad obaveza, i iako ja kuhanje stvarno doživljavam kao kreativni proces, ponekad mi se jednostavno ne da. 😀  Ako sam baš jako neraspoložena, onda jednostavno preskočim kuhanje i pojedemo salatu, sendvič ili naručimo dostavu.

Ravioli sa šparogama

Kada biste željeli pripremiti savršenu večeru za dvoje, od čega bi se ona sastojala? 

Večeru bi počela nekom finom domaćom paštetom od pačje jetrice, nakon toga bi nastavila s toplom gustom juhom od sezonskog povrća, a glavno jelo bi naravno bio biftek sa zelenim šparogama. Za desert uvijek biram čokoladu pa bi tako i za savršenu večeru odabrala francusku čokoladnu tortu bez brašna.

Što vi najviše volite – slatko, slano, gorko, kiselo? 

Najviše volim kuhati i jesti slana jela, ali sam također ovisnica o slatkom i u tome sam nažalost totalno neumjerena. 🙂

Naslovna fotografija: Ivona Biljuš