Piše: Dora Ivić

Koliko ste puta čuli od nekoga da je prestao jesti čokoladu ili  smatra kako čokolada donosi samo štetu organizmu? Ipak, na svu sreću, danas je vaš sretan dan jer ćete upravo saznati sve dobrobiti naše omiljene čokolade.

Čokolada se proizvodi od kakaovca ( Theobroma cacao L.) koji je podrijetlom iz Meksika, a u Europu je stigao za vrijeme Velikih geografskih otkrića u 15.i 16.stoljeću. Povijesni početci uporabe kakaa  vežu nas za prapovijesne civilizacije Olmeka i Maya  koji su napitak poznat kao „xoxocoatl“, „cacahuatl“ ili „chocolatl“ pripravljali od prženog i izdrobljenog zrna kakaovca pomiješanog s vodom, vanilijom, chilli papričicom ili drugim začinima. Zanimljivo je da je u  to vrijeme kakaovac imao i ulogu novca te je tako dobio naziv  „bademasti novac“, a mogućnost ispijanja tog vrijednog napitka imali su samo bogati slojevi tadašnjeg društva.

Kratka povijest čokolade u Europi

Kolumbo se prvi susreo s kakovim zrnima, a Herman Cortes doprema prvu količinu kakovih zrna u Europu i tako započinje naša era uživanja u čokoladi. Vrlo brzo ispijanje napitka od kakovca postaje uobičajeno na španjolskom dvoru, a zatim se proširuje i na francuski dvor gdje dame svakodnevno počinju uživati u njemu.  U Londonu je otvorena prva „kuća čokolade“,  a onda na scenu stupaju i nama poznata imena Henri Nestle i Rudolphe Lindt koji su i danas odgovorni za najpoznatije svjetske čokolade.

Dobrobiti čokolade

Važno je nešto reći o  samom sastavu kakovog zrna i njegovoj važnosti za naše zdravlje jer će vam odmah biti jasnija i dobrobit čokolade. Kakovo zrno sadrži složeni kemijski sastav koji se sastoji od ugljikohidrata, proteina, masti, organskih kiselina i najvažnije sadrži puno biološki aktivnih sastojaka kao što su vitamini, minerali i polifenoli. Vitamini A, D, E i oni B kompleksa obogaćuju kakaovo zrno, a minerali kalcij, magnezij, željezo i cink upotpunjuju nutritivnu vrijednost. Poseban naglasak stavljam na polifenole koji djeluju antioksidativno i na taj način nas štite od štetnih utjecaja iz okoliša.

Na temelju svega navedenog, nadam se da vam je čokolada postala još draža, a sad još vam moram reći kako se čokoladi pripisuje i  antikancerogeno djelovanje, sudjeluje u prevenciji kašlja, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti te jača imunološki sustav organizma.

Znamo i sami da na tržištu postoje razni oblici čokolade, a u svojoj kreativnosti se posebno ističe tvornica čokolade Zotter koje turističke agencije nude uz obilazak Graza.  Djelatnici tvornice u svojoj kreativnosti idu korak dalje od uobičajenih čokolada, pa tako na tržište stavljaju čokoladu s konopljom i kremom od kave ili čokoladu sa sezamom i goji bobicama. Za one čokolade koje ne prođu dobro na tržištu, sa stražnje strane tvornice postoji groblje čokolada. Zvuči prezabavno, zar ne?

Ne smije se zaboraviti kako čokolada uistinu podiže raspoloženje jer sadrži biogeni amin dopamin koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Uz šalicu toplog kakaa i slasne zalogaje čokolade sigurno će zimske temperature biti svima ugodnije.