Boris Božić je mladi umjetnik koji kroz svoj rad želi aktivno sudjelovati u očuvanju okoliša. Smatra da je briga o okolišu borba koju upravo njegova generacija treba voditi kako bi se očuvala ljepota svijeta koji ga inspirira u njegovim djelima. Njegova je krilatica: “Učiniti sutrašnji dan ljepšim od današnjeg”.

keramička sova, Autor: bobò, tehnika: raku/zlato; foto: Boris Božić, naslovna fotografija: Dunja Delić

S umjetničke strane izrađuje utilitarnu i ukrasnu keramiku koristeći razne tehnike poznate od davnina, pritom dodajući svoj vlastiti umjetnički pečat. Keramikom se bavi od 2013. godine te iza sebe ima dvije izložbe. Keramika je za njega više od same umjetnosti. To je mješavina umjetnosti, zanata i 10 tisuća godina stare tradicije. Svijet u kojem tehnika oblikovanja, kemijski sastav gline i način paljenja pričaju povijest, nadahnjuje i stvara bezbroj novih kombinacija nikad isprobanih do sada.

Foto: Boris Božić

Boris je ove godine predstavio svoj umjetničko-konceptualni projekt “Wise present, wiser future”. Naime, radi se o ručno izrađenim ukrasima za božićno drvce – keramičkim sovama s kojima je namjera promovirati borbu protiv krivolova u Hrvatskoj.

U ovom projektu  ključnu ulogu imaju korisnici, odnosno kupci. Simbolikom vraćanja sove na stablo/božićno drvce kupci podržavaju borbu protiv krivolova ptica u Hrvatskoj, gdje se godišnje ubije preko 200 tisuća ptica (više o projektu protiv krivolova).

Foto: Boris Božić

Foto: Dunja Delić

Za potrebe projekta izradit će se ograničen broj keramičkih sova raznih boja koje će se prodavati po cijeni od 140 kuna po komadu. Kampanja traje 2 tjedna, od ponedjeljka 27. studenoga do nedjelje 10. prosinca, za vrijeme koje će se putem društvenih mreža, inozemnih i domaćih medija promovirati prodaja keramičkih sova.

 Za vrijeme kampanje aktivno će se podizati svijest o problemu krivolova u Hrvatskoj.

Također, 20 % prihoda od svake prodane sove ide za potrebe financiranja projekta borbe protiv krivolova Udruge Biom.