Jutro. Kišni dan. Dan koji se dugo čekao. Tako je krenula avantura prije četiri godine zvana Tomatina. Tad sam još koju godinu prije razmišljala kako su Španjolci ludi jer organiziraju najveći food fight ikada, gađanje rajčicama po cijelom gradu. Već koju godinu kasnije učlanila sam se u udrugu, Aegee-Zagreb i prijavila na čuveni event zvan „Survive to Tomatina“ namijenjen studentima iz cijele Europe.

Fotografija:Nathional Geographic

Fotografija:Daily Mail

To je jedno od onih iskustava u kojim želite iskusiti nešto novo, uzbudljivo, iskočiti iz neke zone komfora i jednostavno reći: „Zašto ne?“ Nakon nekoliko prekrasnih dana provedenih u Comunidad Valenciani, došao je i dan zanimljivog festivala zvanog Tomatina kojoj se naša grupa jako veselila.

Moram priznati da prije samog festivala nisam puno istraživala na internetu. Ok, znam da su tu rajčice, da je puno ljudi, da je veselo i da se gađaju. Ostale informacije došle su kad smo proveli neko vrijeme s organizatorima tog Aegee događaja u Španjolskoj.

Fotografija: La Tomatina Tours

Fotografija: Estudio Sampere

Tako su nam rekli da se cijeli grad zatvori posebnim ogradama taj dan a zgrade se prekriju ceradama kako bi ih se zaštitile od neželjenog crvenila koje će uskoro uslijediti. Isto tako postoji više vrsta ulaznica za sam festival, pa ako uplatiš skuplju možeš biti na vrhu jednog od četiri kamiona koji će proći taj dan kroz gužvovitu ulicu i iz njega dodavati rajčice ljudima. Grad Buñol u kojem se svake godine organizira ta rajčasta borba vrvi ljudima iz cijele Europe pa čak dolaze i organizirane grupe iz Japana i Australije, uniformno obučeni i spremni za ludu borbu koja će trajati sat vremena. Japanci su tako domišljati i za najbolje fotke “oblače” mobitele u neke posebne rajčica proof maske.

Fotografija:Tomatina festival

Fotografija:Spain.info

Najveći je problem ako niste dovoljno crveni od rajčice onda će vam prijateljski raspoloženi prolaznici pripomoći i utrljati u svaku poru to kiselkasto povrće koje se zapravo smatra voćem. Također ove rajčice se uzgajaju posebno za tu prigodu te nisu jestive i moraju biti tako gnjecave jer se lakše s njima gađati. Dobro je imati i maske za ronjenje, što se često može naći u gradu, a najveća vreva je na sredini ulica dok je uz rubove malo manje ludo. Tko je preživio Norijadu, potpuno je spreman za Tomatinu. Nakon festivala ljubazni stanovnici grada u svojim dvorištima sa šlaufima tuširaju vesele turiste. Doslovno se stvore redovi u nečijem dvorištu. Su casa e tu casa. Što još reći? Španjolska je jedna od zemalja koja ima mnoštvo ovakvih festivala i mislim da bi trebalo obići sve. Morate zavoljeti taj ludi temperament ljudi koji znaju uživati u životu. Kad krećete u svoju avanturu?

Fotografija:Bruised Passports