Koliko ste puta besciljno lutale bespućima Instagrama, Pinteresta ili Facebooka i “probijale” se kroz fotografije savršeno dekoriranog doručka fashionistica na kojem se obavezno nalazi i avokado?

Avokado na tostu, avokado s jajima, avokado punjen povrćem, avokado u svim mogućim varijantama…Ipak, osim što je vrlo pomodna namirnica, avokado je nevjerojatno zdrava hrana.

avocado

Razlog zbog kojeg donedavno baš i nismo čuli za ovo voće jest taj što je njegova reputacija prilično stradala 1980-ih godina u vrijeme fobije od masnoća. Istina, avokado ima dosta visok sadržaj masti, no ta je mast u najvećem dijelu jednostruko nezasićena, posebice oleinska kiselina, vrsta omega-9 masne kiseline koju u većim količinama nalazimo u maslinovom ulju, ulju makadamije i brojnim orašastim plodovima. Jednostruko nezasićene masti su temelj mediteranske prehrane koja se u svakom važnom istraživanju povezuje sa smanjenjem srčanih bolesti.

Avokado je prirodno bogat sitosterolom, prirodnom tvari koja značajno smanjuje razinu kolesterola. Dalje, ovo super-voće sadrži i lutein, prirodni antioksidans te pomaže zdravlju očiju i kože. Također, avokado je odličan izvor vlakana i kalija. Sadrži i folate, vitamin A i beta karoten.

Uvrstite li ga u vašu prehranu, u tijelo ćete unositi puno zdravih masti za srce te jednu trećinu do jednu polovinu dnevnih potreba za vlaknima, a usto ćete ju obogatiti novim okusom!