Razgovarala: Tea Mihanović

Andrea Andrassy, talentirana je mlada djevojka koju smo imali priliku pratiti na stand-up nastupima, a njezin glas smo slušali i na radiju. Zadnjih nas par godina zabavlja svojim kolumnama kroz „Dnevnik gradske cure“ iz kojeg je proizašla i istoimena knjiga. Između ostalog, zanimalo nas je kako izgleda Andrein radni dan i planira li objavu nove knjige, a ona je s nama podijelila kako se nosi s negativnim kritikama i kako si podigne raspoloženje kada ima loš dan.

Poznajemo te kao stand-up komičarku, radijsku voditeljicu, kolumnisticu, a sada i spisateljicu, ali čime je započela tvoja karijera?

Diplomirala sam ekonomiju, ali onda sam jednostavno krenula u drugom smjeru. Započela sam sa stand-upom; zanimalo me kakav je to osjećaj pa sam se prijavila na večer otvorenog mikrofona i pobijedila. Otprilike u isto vrijeme su došli i radio pa ubrzo kolumna, a nešto kasnije iz svega je stvorena knjiga. Nisam nikad planirala raditi ovo što radim danas. Plan je bio završiti faks i zaposliti se u nekoj banci jer sam studirala financije, ali eto, planovi se ponekad mijenjaju.

Kada si počela s pisanjem „Dnevnika gradske cure“  i je li te iznenadio njegov uspjeh?

Počela sam negdje 2012. i mislila da će sve trajati maksimalno tri tjedna, ali evo, već je 250 komada izašlo i još ide. Kolumnu sam dugo pisala prije nego što je postala popularno štivo tako da se trud isplatio.

Koliko je kolumni okupljeno u tvojoj prvoj knjizi i planiraš li drugi nastavak uspješnog Dnevnika rasprodanog u nekoliko naklada?

Ne znam precizno koliko ih je. Rekli su mi da smijem staviti 30-ak najdražih, ali mislim da ih je ipak malo više. Kad sam pisala knjigu, izašlo je 144 kolumne, a sad bih mogla raditi i drugi nastavak, ali mislim da neću. Mislim da ću napraviti novu knjigu sa sasvim drugom temom.

Kako se nosiš s onim neizbježnim lošim komentarima koji povremeno stižu?

S lošom kritikom se nosim jednako kao što se nosim s kišom koja povremeno pada – Sve je to normalno, ne može uvijek biti sunčano i vedro.

Gdje pronalaziš inspiraciju za pisanje kolumni na tjednoj bazi? Razmišljaš li konstantno o novoj temi ili kampanjski čekaš zadnji trenutak pred rok za objavu?

Kako kad. Ponekad se nešto dogodi i znam da o tome moram pisati, ponekad radim tematski, ali većinom već oko četvrtka počinjem razmišljati što ću pisati za sljedeći utorak pa polako slažem stvari u glavi. Pišem ponedjeljkom navečer, uvijek.

Osim u kolumnama, s tvojom ljubavlju prema hrani susrećemo se i na stranici Foodopis. Imaš li neko posebno drago jelo ili recept za podijeliti s čitateljima Collagea?

Foodopis je prepun super recepata, predlažem da potraže onaj za Pečeni celulit, on je bio dosta popularan.

Možemo li te još sresti na stand-up nastupima?

Samo u publici, više se ne bavim time jer je stand-up posao koji moraš živjeti 24/7 što ja jednostavno ne stignem. Pronašla sam se u pisanju, za to uvijek nađem vremena, dok za nastupe trenutno ne. Naravno, to ne znači da se nikad neću vratiti. Samo pauziram.

Osjeti li se još uvijek razlika u reakcijama publike prema stand-up nastupima žena u odnosu na muške izvođače?

Ne znam, nisam nastupala neko vrijeme, ali pretpostavljam da je isto kao i prije – ponekad se osjeti, ponekad ne. Ovisi tko nastupa, gdje nastupa i kakav je kome dan – i komičaru i publici.

Kako izgleda dan Andree Andrassy? Uživaš li u slobodi posla koji ne zahtijeva određeno radno vrijeme ili su ti dani svejedno pretrpani obavezama?

Kako kad. Ponekad se dogodi da nemam obaveze odmah od jutra, ali to je dosta rijetko. Većinu dana rano ustajem pa malo radim, obavim sastanke koje imam, eventualno ubacim trening i vraćam se doma, sjedam za kompjuter i opet radim. Vikendi su ista stvar, samo bez sastanaka.

Čime se baviš u slobodno vrijeme kada nas ne zabavljaš svojim pisanjem?

Kad uhvatim slobodnog vremena, volim pogledati neku seriju ili pročitati knjigu. Volim i putovati što je super stvar kod mog posla – većinu stvari radim preko kompjutera pa mogu raditi odakle želim.

Gledali smo te u emisijama kao što su Masterchef i Tvoje lice zvuči poznato, ali i slušali tvoj glas na radiju. U kojem od projekata si najviše uživala?

Svaka od ovih stvari ima svoju čar, ali najdraže mi je iskustvo na showu Tvoje lice zvuči poznato. Biti svaki tjedan netko drugi je jako zanimljivo, to je iskustvo koje nikad neću zaboraviti.

Što Andrea vidi kada se susretne sa samom sobom u ogledalu. Je li to ista djevojka koja je postojala prije „Gradske cure“’?

Manje-više da, samo što sada imam malo bolje počupane obrve.  Ja sam sasvim ista, malo mi se popravilo samopouzdanje, ali i dalje sam onakva kakva sam bila prije par godina.  Ljudi koji se drastično promijene nakon što su jednom bili na televiziji za mene su jako čudni ljudi.

Svakodnevno nasmijavaš svoje fanove, ali kako izgleda kada imaš loš dan i što radiš da samu sebe „digneš“ i oraspoložiš?

Kad mi je loš dan, volim pogledati neku seriju i jesti dok to radim. To volim raditi i kad mi je dobar dan. “Trudim se što manje razmišljati o danima koji nisu najbolji – baš tada treba planirati one koji tek dolaze.“

Imaš li kakav savjet za kraj za sve one kojima kronično nedostaje smijeha između svakodnevnih obaveza?

Nemojte shvaćati stvari preozbiljno – sve prolazi, i dobre i loše stvari.